Singles; voorbereiden op een relatie

Sommige singles zijn heel bewust single omdat ze weten dat ze er nog niet aan toe zijn, anderen zijn wanhopig op zoek naar een relatie en toch single. Hoe je ook single bent; je hebt de mogelijkheid om aan je toekomst te bouwen!

Wat stappen die je kan zetten, maak je eigen keus & prioriteit:

–          Houdt van jezelf. Leer te genieten van jezelf, geen ontevredenheid of minderwaardigheid over jezelf. Leer jezelf te accepteren en geef jezelf de ruimte om te groeien. Relatie met Jezus is GEWELDIG hierin, omdat Hij laat zien hoeveel Hij van jou houdt, waardoor je dat zelf ook kan gaan zien. Als je eerst een relatie nodig hebt, zodat je zekerder wordt van jezelf… helaas, dan zal die relatie scheefgroeien en/of niet lang duren. Als je niet eerst leert van jezelf te houden, kan je nooit van een ander houden. Je bent pas klaar voor een relatie als je weet wie je bent en wat je te bieden hebt aan de ander!

–          Werk aan je karakter. Train jezelf in zelfbeheersing, geduld, verdraagzaamheid, trouw,… al die kenmerken van liefde uit 1 Kor. 13. Waarschijnlijk zal je leren net als Jezus een vriend te zijn voor anderen. Bovendien, als je gelooft… heb je Jezus in jou, die liefde in je heeft gezaaid (Rom. 5:5). Dus leer met Hem samen te werken hierin. Ook je vrienden en werkgever/collega’s zullen hier profijt van hebben!

–          Verdiep jezelf in de andere sekse. Lees bijv. het boekje ‘Wat jongens/mannen moeten weten over de gedachtewereld van meisjes/vrouwen’ (en andersom, door Jeff & Shaunti Feldhahn) of kijk een sessie van Mark Gungor op YouTube: Het verschil

–          Werk aan je vriendschappen. Probeer te investeren in intimiteit in de vriendschappen die je al hebt. Dat je gaat leren je hart te delen, kwetsbaar te worden, dingen open gaat bespreken etc.

–          Train je lichaam. Zorg dat je je lichaam traint om heftige verlangens onder controle te krijgen. Werk aan zelfbeheersing, op elk vlak! Maar ook specifiek op het seksuele vlak. Als je dat als jongere al leert, heb je daar je hele leven profijt daarvan.

–          Voor de MANNEN: Er is een mogelijkheid om een verbond te sluiten met je ogen (zie Job 31:1). Wat je ziet met je ogen, heeft bij mannen veel meer invloed dan bij vrouwen. Zorg dat jij bepaalt wat je ziet; wat je invloed laat hebben op jouw seksualiteit. Als jij het niet doet, bepaalt de maatschappij dat voor jou of je telefoon of al die pop-ups op de sites of je vrienden die je pikante selfies sturen of…. Maak een statement; sta op en sluit een verbond met je ogen! Daarnaast; leer je hart te gaan delen met betrouwbare vrienden. Datgene wat kwetsbaar is, wat ten diepste in je speelt. Dit zal je enorm helpen en tot een sterke MAN maken.

–          Voor de VROUWEN: nu je leest dat het voor de jongens zoveel impact heeft wat ze zien; wat wil jij overbrengen met hoe jij eruit ziet? Vind jij jezelf zo waardevol, dat je jezelf NIET te koop wilt aanbieden? Loop dan ook niet te koop met je lichaam, als dat niet te koop is! Help de jongens, die een verbond hebben gesloten met hun ogen, door hen niet te verleiden met jouw uiterlijk. Daarnaast; voor jou heeft het heel veel impact hoe een jongen jou aanraakt, knuffelt, naast jou zit, omhelst, ‘schuurt’ in dansen, streelt, naar je luistert en lieve woorden zegt… Denk daaraan als je bijv. nu even nog geen verkering wilt. Ga dan ook niet de diepste dingen van je hart delen met een jongen of een avond close tegen hem aan zitten. Want hoe die jongen ook is, je maakt voor jezelf de weg open om verliefd te worden of seksuele verlangens ruimte te gaan geven, terwijl je dat eigenlijk niet wilde.