Seksuele opvoeding

De ouders zetten de print over seksualiteit, met name de 1e 7 jaar van een leven. Voornamelijk non-verbaal, door hoe je reageert op hun lichaam, hoe je omgaat met je eigen lichaam, hoe je als ouders met elkaar bent etc. Het proces van het ontdekken van hun eigen geslachtsdeel & verschil met andere geslacht, is zo’n belangrijk proces. Hoe je daarop reageert als ouder, zegt heel veel over hoe jij denkt over seksualiteit en wat je dus op dat moment inprent in je kind. Als je dan bijvoorbeeld reageert met ‘hey joh, niet aanzitten, dat is vies’ kan het kind het gaan relateren aan fout en verkeerd. Terwijl hun seksualiteit niet vies of verkeerd is!

Een goed boek daarover is ‘In gesprek over seks’ van Arjet Borger, over seksuele opvoeding. Zij heeft ook geweldige boekjes geschreven om met kinderen in gesprek te zijn over seks. Ook heeft ze praktische tips om met je tieners in gesprek te komen over seksualiteit. Koop die boeken nu hier en investeer in de seksuele opvoeding van uw kinderen.

Ik heb zelf 2 kinderen. De oudste van 4 zit op school en haar hebben we voorlichting gegeven n.a.v. deze boekjes voordat ze naar school ging. Heel bewust wilden wij de 1e zijn die haar het mooie plaatje wilde inprenten. Laatst in de auto, we waren in gesprek over voetbal ofzo en ineens vroeg ze: ‘Hebben jullie nu ook nog seks?’ We hadden even de verleiding keihard te gaan lachen, maar werden ons bewust dat we geen taboe willen op dit onderwerp en het ook niet lacherig willen maken. Dus we hielden ons in en zeiden: ‘Jazeker!’ Wij verwachtten nog meer vragen, maar nee; ‘Kijk die koe mama!’ het onderwerp was al weer afgesloten. Zo onverwachts komt het met kinderen, als ouder zal je dit herkennen.

Wat betekent dat voor ons als ouders? Dat we heel bewust van tevoren na moeten denken over onze seksuele opvoeding. Wat voor plaatje van seksualiteit wil je meegeven en hoe ga je dingen noemen; geslachtsgemeenschap of seks, piemel of penis, plassertje of vagina? Iedereen heeft zijn eigen associatie met woorden, welke wil jij positief inprenten bij je kind?

Seksuele opvoeding houdt ook in, dat je je eigen seksleven onderhoudt. Dat je daarin investeert en in groeit. Omdat dit de meeste impact heeft op het kind. Uit onderzoek is gebleken dat ouders met een goed seksleven veel gezondere & gezellige gezinnen hadden dan de gezinnen van ouders die geen goed seksleven hadden. Denk nooit dat seks niet meer nodig is of minder nodig is, als je eenmaal kinderen hebt. Gezonde seksualiteit heeft zelfs een zeer positief effect op je omgeving / maatschappij! Daarbij moet ik dan zeggen, dit komt niet door de seks… maar door de intimiteit waar vanuit goede seks groeit. Die intimiteit in een relatie doet iedereen goed. Iedereen geniet van ouders die elkaar merkbaar leuk vinden, die genieten van elkaar, die lol hebben met elkaar,… ook de kinderen die bij onze kinderen spelen en dat merken, ook de buren die een glimp opvangen van een innige kus, ook de wildvreemde die toevallig voorbij fietst.

Dus investeer in uw eigen seksleven & bespreek hoe je de seksuele opvoeding vorm wilt geven.

Inspiratie nodig? Koop de boeken van Arjet Borger hier!