7 tips voor seks na een bevalling

Je houdt van elkaar, je besluit klaar te zijn voor uitbreiding, je hebt seks… en krijgt een kind. Super bijzonder van dichtbij zo’n wonder te mogen meemaken. Een prachtige combinatie van jullie 2 in één mens. Een leven waar je een verantwoording over hebt, totdat zij/hij zelf die verantwoording kan dragen. Dit verandert best veel in je leven. Ineens wordt je ritme bepaald door zo’n klein wezentje die totaal afhankelijk is van jullie 2. Ook in je relatie kan dit veel veranderen. Je gaat elkaar ook als vader & moeder zien. Je hebt niet meer alleen de vriendschap tussen jullie, er is een rol bij in een gezamenlijke verantwoording. Relationeel kan dit even zoeken zijn, naar hoe je daar samen op reageert & hoe je dat misschien heel verschillend beleefd. Aangezien seksualiteit een uiting is van intimiteit, kan het best wel even schudden in je relatie, ook op seksueel vlak. Hier wat lichamelijke feitjes:

–          De vrouw heeft 9 maanden geen ovulatie gehad, dus ook niet de natuurlijke aandrang tot seks. De man heeft wel elke 3 dagen (gezond gemiddelde) natuurlijke aandrang tot seks.zwanger

–          De vrouw heeft na de bevalling waarschijnlijk een wond bij haar vagina; waardoor meestal wordt geadviseerd te wachten met seks totdat het hersteld is & niet meer bloedt.

–          De vrouw heeft over het algemeen veel meer lichamelijk contact met de baby (bij borstvoeding maar ook bij flesvoeding) dan de man heeft.

–          De vrouw moet na de bevalling ont-zwangeren (hormonaal) maar is wel gelijk weer vruchtbaar. Voor de man verandert er niets lichamelijks.

Waar kan je op letten in deze tijd; om de relatie te verdiepen:

 1. Bespreek regelmatig jouw behoeftes en vraag naar de behoeftes van de ander; ontlast elkaar. Het kan heel goed dat je behoeftes ineens behoorlijk veranderd zijn.
 2. Bespreek regelmatig wat er in je omgaat, nu je moeder/vader bent geworden en wat je fijn vindt hoe de ander daarin is; als ouder van jouw kind.
 3. Bespreek wat je voelt, qua seksuele gevoelens naar elkaar. Het kan zijn dat:
  – de vrouw zichzelf niet mooi vindt nu (qua buik, qua borsten nu publiekelijke voedingsbron e.d.) en daardoor zich niet waardevol voelt, dus moeilijk opgewonden raakt.
  – de man zich opgefokt voelt, doordat hij al zolang heeft moeten inleveren i.v.m. zwangerschap en daardoor sneller geneigd is om alleen maar te gaan voor klaarkomen.
  – de vrouw zich verplicht voelt tot seks geven, zonder dat ze dat eigenlijk wil maar ook niet durft aan te geven.
  – de vrouw al zoveel lichamelijk contact heeft met haar kind, dat ze even helemaal niet open staat voor aanrakingen van haar man en dan fel reageert bijv.
  Het is niet zo gek, als het even weer zoeken is naar een intiem seksleven. Allereerst is het bespreken van deze dingen heel belangrijk, met respect en in openheid. Want als je weet wat er speelt, kan je het vaak heel praktisch oplossen om toch weer dicht bij elkaar te komen. Zoals bijvoorbeeld met die laatste; als man kan je even je vrouw ‘eigen tijd’ laten hebben, dat jij die tijd zorgt voor het kind en zij kan bijslapen/douchen o.i.d. Terwijl de vrouw zich dan ook voorbereid om  daarna lekker tijd samen te hebben (focussen).
 4. Zorg dat je de goede tijd pakt, om tijd met elkaar te hebben en intiem te worden (elkaars lichaam masseren o.i.d.). Bijvoorbeeld als jullie kind net is gevoed en in slaap is gevallen.
 5. Regel af en toe oppas, niet om dan allerlei dingen te doen die je mèt je kind niet (meer) kan… maar juist om lekker met elkaar tijd te hebben, zonder gestoord te worden.
 6. Zoek andere vaders/moeders op (en/of vrienden) om samen dingen te delen waar je tegenaan loopt en waar je van geniet. Als je alleen elkaar hebt, dan stomp je je relatie af. Bovendien kan je veel hebben aan goede raad van familie/vrienden.
 7. Ga niet liegen of doen alsof, blijf eerlijk over wat je voelt en denkt. Doe niets vanuit schuldgevoel of plichtsbesef. Geef wel soms je eigen wensen op, voor de wensen van de ander. Ga niet wennen aan smoesjes ‘ik ben te moe, sorry’ o.i.d. Zorg dat je energie spaart om er ook voor je partner te zijn.

Misschien lijken sommige punten niets te maken hebben met seksualiteit. Toch zal je ontdekken dat wanneer je de relatie goed houdt, je seksleven ook weer intiem wordt. Communicatie is een van de meest belangrijke dingen om een seksleven op z’n top te beleven. Want seksualiteit is 80% hersen-actviteit en 20% lichamelijke activiteit. Met andere woorden; wat je erover denkt, bepaalt hoe je het beleefd.