Seks en neurowetenschap door Tanja Blokland

Wat is dat toch met seks? Wat maakt dat seks zo fascineert?

Nieuw neurowetenschappelijk onderzoek laat zien dat belangstelling voor seks in onze hersenen zit ingebouwd. Men zegt zelfs wel eens dat hersenen het grootste seksuele orgaan van de mens is. De hersenen zorgen namelijk voor effecten en activiteiten die veel verder gaan dan het tijdelijk plezier van seks. Het deel van de hersenen dat het vermogen om volwassen beslissingen te nemen bestuurt, is volgens wetenschappers pas rond het vijfentwintigste levensjaar volgroeid. Met dit deel van de hersenen maken we onder andere beslissingen wat betreft onze partnerkeuze.

Bij seksuele activiteit komt dopamine vrij. Dopamine is een stof die vrijkomt bij het ervaren van prettige prikkels. Die vraagt om herhaling. Een ontdekking in dit moderne onderzoek is de werking van de neurochemicaliën oxytocine en vasopressine. Deze stoffen komen vrij bij intiem contact. Oxytocine zorgt bij een vrouw voor een gevoel van vertrouwen in degene met wie zij direct fysiek contact heeft. Dit vertrouwen is van zeer wezenlijk belang voor een gezonde relatie. Bij mannen is vasopressine de tegenhanger, en zorgt ervoor dat hij zich wil binden met degene met wie hij intiem is. Oxytocine en vasopressine samen worden het monogame molecuul of het hechtingshormoon genoemd.

Wat gebeurt er wanneer deze stoffen vrijkomen terwijl iemand intiem is, maar (nog) geen relatie wil? De dopamine zorgt voor het verlangen het seksuele gedrag te herhalen. Oxytocine en vasopressine zorgen dat partners zich aan elkaar hechten.  Op zichzelf genomen is dat een prachtige werking van seksualiteit. Maar… wanneer deze relatie beëindigd wordt, zorgt dat voor schade aan het vermogen tot hechting. Hoe vaker zich dat herhaalt, hoe groter de schade. Als jongeren vroeg beginnen met seksuele activiteit raakt hun vermogen zich te kunnen hechten in een langdurige relatie beschadigd.

Naar aanleiding van de bovenstaande wetenschappelijke ontdekkingen zien we dat seks meer is, dan een lichamelijke activiteit. Er ontstaat binding met elkaar wanneer je seks hebt. Wanneer je seks hebt voordat je elkaar goed kent, is er in de meeste gevallen onvoldoende basis voor een duurzame relatie.

Als deze verbondenheid echter de kans krijgt volwassen te worden in een levenslange relatie, is seks een prachtige ondersteuning van liefde. Hierin zit de uitdaging te gaan voor goud!

De inhoud van deze blog heb ik vooral gebaseerd op de bevindingen van de onderzoeker Dr. Joe S. Mcilhaney die hij, samen met mede-auteur F. McKissic Bush, beschrijft in het boek ‘Hooked’ (Nederlandse vertaling ‘Verstrikt’).

 

 

Tanja BloklandGeschreven door: Tanja Blokland

Zij werkt met vrouwen die in de prostitutie werken. Haar missie is: kinderen, jongeren, ook volwassenen en opvoeders aan te moedigen tot gezonde keuzes op het gebied van seksualiteit, zodat seksuele weerbaarheid van binnenuit komt.  Het is haar droom dat degenen die dit geheim hebben ontdekt, dit zelf weer doorgeven aan de volgende generatie, zodat kracht vanuit puurheid zich als een olievlek uitbreidt.

Meer inspiratie van haar? Like haar FB pagina, volg haar op Insta & Twitter. En lees haar prachtige site. Dit is een blog van haar site, met toestemming hier gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *