Maagd-zijn schaamte

“Ja, ik ben nog maagd, helaas.”
“Oh ja joh? Jij ook nog? Ik wil er vanaf, maar het lukt niet zo.”
“Hoezo ‘lukt niet’?”
“Het lijkt of ze me niet zien staan, ik weet niet, zal wel aan mij liggen.”

Alsof het een taak op de to-do-lijst is. Iets moeilijks wat geregeld moet worden. Iets waar je je voor schamen moet. En dan?

Onderin je kast ligt een oude gebreide sok. Bij het opruimen van je kleding vindt je de sok. ‘Ohja, die sok, wat moet ik ermee, zal ik hem maar gewoon weggooien?’ Wat je niet weet, is dat er €100.000,- in zit.

Stel je voor dat die sok je maagd-zijn is. Het voelt misschien als ouderwets.
1. Als je de sok weggooit, weet je nooit wie de vinder wordt van het geld en of het gevonden wordt.
Als je zomaar een sekspartner kiest, weet je nooit of het op waarde wordt geschat. Je weet niet wie het eigenlijk is, en of de ander weet dat dit jouw eerste keer is. Plus dat je een patroon ingaat, de eerste keer bepaalt nl. in welke context je seks zal zoeken in je leven. Korte relaties, ‘one night stands’ e.d.

2. Als je de sok weggeeft aan vrienden, weet je wie de sok heeft en zal je waarschijnlijk de vondst van het geld wel horen. Misschien zal je dan spijt hebben en misschien is dan de vriendschap ook over, want het geld kan niet teruggegeven worden.
Als je je laat ontmaagden door een sekspartner waar je vriendschap mee hebt, zal je waarschijnlijk de waarde ervan horen. Het is een trots bij de ander, los van hoe jij het vond. Dat voelt rot en meestal verdwijnt dan de vriendschap.

3. Als je de sok besluit te gaan wassen, zal je zelf het geld vinden. Je zal het misschien inpakken en op een goed plekje verstoppen. En het ooit als cadeau geven aan iemand waarvan je houdt, die bewezen heeft jouw liefde waard te zijn.
Als je je maagd-zijn gaat bekijken, je gaat onderzoeken wat het betekent om seks te hebben, zal je de waarde ontdekken. En valt alle schaamte eraf, want je weet hoeveel het waard is. Je bewaart het dan voor een speciaal iemand, die heeft bewezen jouw liefde waard te zijn.

De wol van de sok, verwarmd de voet het beste. Zo hoort het maagd-zijn omhuld te worden met liefdevolle warmte.

1 gedachte over “Maagd-zijn schaamte

  1. Mooie column! Jammer dat er in je jongerentijd zo ongelooflijk veel status aan seks gekoppeld zit. Je moet heel stevig in je schoenen staan daar weerstand aan te bieden

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.