Hoe maak ik mijn zoon een echte man?

Zoals in Lekker ding omschreven, zijn mannen bestemd als BESCHERMERS van de vrouw. In de seksuele opvoeding, is het een uitdaging je zoon(tje) dit bij te brengen. Een uitgelezen kans om een sterke man in de wereld te brengen die kan laten zien wat ECHT man-zijn is.

  1. Breng hem bij, dat hij de beschermer is van zijn zusjes, samen met papa. De beschermer van de meisjes in de klas en/of de buurmeisjes (vrouwelijke leeftijdgenoten die hij tegenkomt). Dus dat hij heel voorzichtig met een meisje omgaat. Teder leert te zijn en te luisteren naar haar grens. En elk moment dat je dit ziet of hoort, bevestig hem dan erin (complimenten e.a.).
  2. Respect is waar het om draait; als ouders geef je dat voorbeeld door respect te hebben voor hem. Een mens die gerespecteerd wordt, geeft automatisch respect aan anderen. Geef hem een eigen keus; respecteer zijn grens (m.n. in het sociaal emotionele / relationele). Zoals God ons een keus gaf (vrije wil) en onze keus respecteert. Zie ook ‘Loving on Purpose’ van Danny Silk (opvoedmethode in een boek gebaseerd op hoe God is).doeelbewust liefhebben
  3. Laat hem in spelletjes en (bij een oudere zoon) gesprekken fantaseren over hoe hij de held is die een vrouw redt. Dit sluit aan, bij wat al in hem is gelegd als man. Zoon, stel je voor dat je zusje wordt gepest op het schoolplein, wat zou jij dan doen? Spel: zoon met mama uitspelen hoe hij jou redt uit de handen van een boef.
  4. Ook in de benadering van geslachtsdelen, het verschil tussen papa en mama, de uitleg over vrijen, is dit essentieel. De man is degene die zijn zaad ‘loost’, dat betekent: mega mooie kans om leven te verspreiden, verantwoordelijkheid, veel communicatie over grenzen, bewust zijn van de kwetsbaarheid van de overgave van de vrouw, seksualiteit groeit uit intimiteit, seks kan je pas hebben als je de verantwoording ervoor kan dragen. Zomaar wat kern-uitgangspunten die je bij kleuters al kan overbrengen in simpele woorden.

In alles rondom seksuele opvoeding geldt; het eerste wat je zoon hoort & ziet over man-zijn, is zijn kader waarin hij het andere wat hij hoort & ziet checkt. Als dan jongens op school dingen vertellen, gaat het eerst door het raamwerk wat jij hebt overgebracht en afhankelijk daarvan laat hij die dingen overwaaien of neemt hij het ter harte.

Wees de eerste met je uitleg en laat deze principes zijn kader zijn! Wacht niet op vragen maar biedt de mogelijkheid dat de vragen omhoog komen.