Eigen verantwoording

Seksualiteit is een gebied wat onder jouw eigen verantwoording valt. Het is jouw gebied, jij bepaalt. Laat niemand anders bepalen wat jij moet doen met jouw seksualiteit; laat het een privé terrein zijn, wees zelf de baas. Anderen kunnen adviseren of meedenken… maar jij blijft verantwoordelijk.

Een veelgestelde vraag is: ‘wat is goed en wat is fout’ of ‘hoever mag je gaan?’. Maar heb je door, dat als je zo’n vraag stelt; je de verantwoording bij de ander legt?

Om over een gebied te regeren; moet je weten wat voor gebied het is. Je kan pas goed de baas zijn, als je weet wat je doet! Dus je hebt goede info nodig. Hoe het werkt in ons lichaam, gevolgen, risico’s, tips etc. Want seksualiteit is net als vuur; het kan warmte brengen in een goede relatie (denk aan vuurtje in vuurkorf), maar het kan ook iets in ‘n mens verteren, tot as verbranden als het verkeerd gebruikt wordt. Seks is niet vrijblijvend. Zie vuur  &  beweging. Seks komt voort uit je hele persoon en heeft ook effect/gevolgen voor je hele persoon (geest, ziel & lichaam)! Het is niet iets los van jezelf wat je doet, iets lichamelijks alleen. Het is verbonden met alles! Wist je dat psychologen vragen naar de eerste seksuele ervaringen, om achter oorzaken te komen van andere problemen? Zo’n invloed heeft seks, het heeft met alles te maken.

Bij geboorte krijg je ook een onderdeel seksualiteit in je identiteit; maar nog niet als een afgewerkt geheel. Het is te vergelijken met een bouwpakket wat je koopt bij de IKEA. Je koopt een leuk kastje voor op je kamer, maar krijgt een bouwpakket van de kast. Het is niet klaar. Nee, je moet het op de juiste manier in elkaar zetten, met de juiste schroeven, meestal met handleiding. Dan pas is het klaar voor gebruik. Zo is het met seksualiteit ook! Je moet het op de juiste manier in elkaar zetten. Die reis start je als kind en tiener; met een visie hoe jij wilt regeren over je seksualiteit. En vervolg je, als je met een partner verder de reis maakt. De kast is dan klaar; maar met seksualiteit is ‘t nooit klaar. Dat blijf je bewerken, er in leren, er in ontwikkelen, ook omdat het met een ander is. Niemand kan het vanzelf! Het is een gebied dat levenslang in ontwikkeling blijft. En in je relatie ook aandacht vraagt.

Wil je een hulpmiddel? Gebruik deze vragenlijst.

Vorige: “Wat seksualiteit is”
Volgende: “Het ontstaan van jouw seksualiteit”