Anticonceptie en depressies

Wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen heeft aangetoond dat er een verband is tussen hormonale anti-conceptie en depressies. Hierover is gepubliceerd in meerdere kranten zoals Metro, Linda, Volkskrant en dus ook in de Standaard. Onderstaand is een samenvatting van het artikel in de Standaard van 5 oktober 2016.

Een grootschalig onderzoek werd uitgevoerd bij een miljoen Deense vrouwen tussen 15 en 34 jaar, die alles bij elkaar dertien jaar gevolgd werden. De onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen die een combinatiepil slikken, 23 procent meer kans hebben een depressie te krijgen, en dat vrouwen die een pil met enkel progestageen (de ‘minipil’) gebruiken, 34 procent meer kans hebben. Tieners lopen het meeste gevaar op een depressie: bij hen neemt de kans met 80 procent toe als ze een combinatiepil slikken. Dat risico is dubbel zo groot met de minipil. Bovendien werd aangetoond dat andere op hormonen gebaseerde methoden die vrouwen vaak aangeboden krijgen als alternatief voor de pil – zoals het spiraaltje, pleisters en de ring – de kans op een depressie nog meer verhogen dan alle soorten orale contraceptiva.

De tieners zijn aangemoedigd om langdurige, omkeerbare contraceptiva zoals een spiraaltje te gebruiken, omdat ze er dan niet aan moeten denken om elke dag een pil te slikken. Maar ook omdat algemeen aangenomen wordt dat ze minder ernstige bijwerkingen hebben dan de pil. We weten al dat bij mensen met een depressie de symptomen nog verergerd kunnen worden door de pil. Als tieners zo meer kans lopen op een depressie, zou het misdadig zijn die praktijk voort te zetten. Stemmingswisselingen zijn een van de belangrijkste redenen waarom veel vrouwen al binnen een jaar met de pil stoppen.

De pil goedpraten gebeurt vooral in discussies over het onderzoek naar de bijwerkingen van hormonale voorbehoedsmiddelen. Als een onderzoek alleen over de pil gaat, wordt meestal meteen meegedeeld dat er verscheidene andere op hormonen gebaseerde methoden bestaan waaruit gekozen kan worden, maar dat die alternatieven nog slechter zijn. Er was zelfs een expert die het verband tussen tienerdepressie en de pil probeerde weg te wuiven als het resultaat van ‘tienerliefdesverdriet’.

Een van de auteurs van de studie, Øjvind Lidegaard, professor in de verloskunde en gynaecologie, noemde in 2011 al het verhoogde risico op bloedklonters door de ring, de pleister en pillen met drospirenon. Lidegaard wil zich nu toeleggen op een onderzoek naar het mogelijke verband tussen het gebruik van hormonale voorbehoedsmiddelen en zelfmoordpogingen. Wetenschappers hebben voor het eerst op een eventuele link gewezen tijdens een onderzoek van de Amerikaanse Senaat in 1970, maar sindsdien bleef de kwestie onaangeroerd.

Misschien krijgt niet iedere vrouw door het gebruik van hormonale anticonceptie te maken met depressie en angsten, maar dat betekent niet dat je vriendin, dochter of partner zoiets niet kan meemaken.

Dit stond als blog bij Ladycomp.nl, met toestemming hier gepubliceerd.