Als de ander NEE zegt,…

“Heb jij zin in seks?” En de ander antwoord afwijzend… wat betekent dat voor jou? En als het andersom is, wat betekent dat voor je partner? Bijzondere gesprekken kunnen komen, uit deze vragen. Misschien leer je nog wat over je partner wat je tot nu toe niet wist 😊

In een gesprek dat ik had, begreep ik dat voor haar een ‘nee’, diepe afwijzing van haar persoon betekende. Hij kon dit ook niet meer goed krijgen, al probeerde hij. Tot het moment dat ze het zat was, dat ze zoveel nare gevoelens erbij had, dat ze sessies aanging om te zoeken naar de overtuigingen die dat gevoel veroorzaakten. Ze zag in, dat het niet alleen door zijn afwijzing kwam. In de sessies kwamen we achter die overtuigingen en transformeerden ze. Nu heeft ze gelukkig niet meer die diepe nare gevoelens, als hij geen zin heeft. En dat maakt het bespreekbaar.

Een andere vrouw, had juist zelf moeite met ‘nee’ zeggen. Want als vrouw hoor je toch te geven wat je man je vraagt? Het is zijn behoefte, dat is belangrijk te vervullen, anders gaat hij vreemd en haalt hij het bij anderen. Om je exclusiviteit te waarborgen, geen nee durven zeggen. “Seks is puur een plicht, niet iets leuks. Seks is puur een gevend iets, nóg iets wat ik moet doen.” Nee, zij keek er niet naar uit en kon er niet van genieten. Gelukkig hebben we die overtuigingen kunnen vinden en laten transformeren. Moet je nagaan, de overtuigingen waren gestoeld op een (ik denk: ‘verkeerd geïnterpreteerde’) Bijbeltekst nota bene. Maar Jezus zelf, sprak die dingen tegen en liet zien hoe het ook kon. Wauw!

Hoe heerlijk ontspannen als seks en de gevoelens die het losmaakt, weer puur worden zoals het bedoeld is. Dat man en vrouw kunnen genieten, beide. Dat je zonder nare gevoelens kan delen of je zin hebt, of je verbinding voelt, wat je wensen zijn. En zonder nare gevoelens het kan aanhoren van je partner. Het is mogelijk, zelfs als je schade hebt opgelopen in je seksualiteit.