Is dit liefde? 4 kenmerken

Op een bepaald moment in een relatie, komt die vraag voorbij. “Is dit het? Wat wij hebben, is dit eigenlijk echte liefde?” We komen allemaal in een relatie met onopgeloste problemen vanuit het verleden. En natuurlijk hopen we dan dat onze partner ons goed doet voelen over onszelf. Dus verbaasd het ons om te ontdekken dat je denkt ‘je liefde gevonden te hebben’ maar je ervaart pijn en frustratie. Het ligt meestal niet aan de verkeerde partnerkeus. Het ligt juist aan dat we de oorzaak van de onvrede niet bekijken.

Hier wat kenmerken van een relatie waar liefde in is: 

 • Je bent allebei helemaal vrij om jezelf te zijn
 • Ondanks jezelf zijn, is er geen tekort aan intimiteit
 • Je weet dat tijd nemen voor jezelf, je hobby o.i.d. de ander niet afstoot
 • Je bent je bewust dat je de ander niet compleet maakt
 • Het gaat om twee gelijkwaardigen die het vieren om samen te zijn
 • Het gaat niet om iets nodig hebben van de ander
 • Je bent allebei in harmonie en daardoor voelt de relatie relaxed
 • Je bent je beide bewust van jouw aanbreng in de relatie
 • Je hebt beide als prioriteit dat je de relatie wilt laten groeien
 • Je neemt allebei je eigen verantwoordelijkheid bij een probleem (en lost het op)

Als je verstrikt zit en liefde mist, zijn deze 4 omschrijvingen van toepassing:

1. Je hebt telkens dezelfde problemen : Bijvoorbeeld telkens dezelfde discussie. Of bij je vorige partner had je ook ditzelfde probleem, telkens kies je een partner met dit probleem. Patronen die zich herhalen, vooral van relatie tot relatie, zeggen dat jij zelf onopgeloste gevoelens hebt uit het verleden wat een vernietigend patroon maakt in je leven.

2. Je voelt je niet begrepen of veilig : Het is voor een van jullie moeilijk om de waarheid te delen over je gevoelens. Het voelt alsof je een gedeelte moet afsluiten van jezelf. Je bent niet vrij om te kunnen zeggen wat er in je omgaat.

3. Iemand moet altijd gelijk hebben : Jullie hebben ruzies rondom wie er sterker is (in koken, in financiën etc), allebei vecht je voor de titel ‘slachtoffer’ en maak je de ander tot dader. Niemand wint ooit.

4. Het is gewoon zo moeilijk: De relatie voelt als leeg-getrokken of uitgedroogd.

We komen allemaal in een relatie met onopgeloste problemen vanuit het verleden. En natuurlijk hopen we dan dat onze partner ons goed doet voelen over onszelf. Dus verbaasd het ons om te ontdekken dat je denkt ‘je liefde gevonden te hebben’ maar je ervaart pijn en frustratie.

Het ligt meestal niet aan de verkeerde partnerkeus. Het ligt juist aan dat we de oorzaak van de onvrede niet bekijken. Dus hier wat je kan doen:

 • Bepaal of je verstrikt zit. Want dat is de start om het voor eens en altijd op te lossen. Anders is er een blinde vlek die je weerhoudt om te groeien. En dan ben je gedoemd om de pijn en worsteling te herhalen.
 • Transformeer je relatie in een liefdesrelatie. Dan kan je de (verloren) energie die je stopte in conflicten, gebruiken voor het vinden van creatieve oplossingen. Of je maakt een einde aan de relatie. Om wellicht in de toekomst wel een liefdevolle en harmonieuze relatie te creëren.
 • Los de onopgeloste problemen op in jezelf; niet door rationele geforceerde gedragsverandering maar door verantwoording te nemen. Investeer in je eigen vrijheid! Bijvoorbeeld met Jackie of Guus of met onszelf (Johannes en Gerrieke).

Deze blog is een samenvatting van een artikel geschreven door Katie & Gay Hendricks. Met toestemming gepubliceerd. Zie hun site en boeken: Hearts in true harmony.